Traumaverwerking
Het meemaken van een traumatische gebeurtenis (bijvoorbeeld een auto ongeluk, scheiding, overlijden, verkrachting of onveilige jeugd) kan veranderingen in gedachten en gedrag tot gevolg hebben. Zelfs wanneer je je deze gebeurtenissen nauwelijks kunt herinneren. Ze zijn dan weg gestopt in je onderbewustzijn. Hierdoor kunnen je zelfbeeld en eigenwaarde negatief worden beïnvloed.
Overgevoeligheid op bepaalde gebeurtenissen, angst en spanningen kunnen hiervan het gevolg zijn.
Soms zo sterk dat je hierdoor niet meer kan functioneren. Bij het verwerken van het trauma krijgt die ervaring een andere betekenis. De gebeurtenis krijgt een plaats in je leven zonder de angst en de emotionele lading. Je levensenergie kan weer vrij stromen en je kunt weer ‘leven’.
Wat is er gebeurd?
Een trauma begint met een indrukwekkende gebeurtenis. Iets dat je hebt meegemaakt of hebt gezien. Dat kan in het recente verleden, maar het kan net zo goed heel lang geleden gebeurd zijn.
Maar ik had er toch nooit last van?
Die gebeurtenis lijkt verwerkt, ten minste, dat leek zo. Je denkt er misschien zelfs nooit meer aan en je hebt er geen last van… Maar wat blijkt: de emotie van die gebeurtenis ligt ergens opgeslagen en kan ineens in volle hevigheid uitbarsten. Achteraf kun je misschien herkennen wat jouw trauma heeft ‘aangezet’ (getriggerd), maar vaak blijft het onduidelijk.
Hoe kom ik er toch vanaf?
Er zijn genoeg succesvolle technieken om de vastgelopen traumatische ervaringen opnieuw te verwerken. In een relatief korte tijd. Daar ga ik jou bij helpen. We gaan werken aan het los laten, het bewust worden en het hanteerbaar maken van de verstoorde energie. Dat kan met EMDR en/of The Art of Shadow Methode.
Onverwerkte trauma’s kunnen een diepe impact op iemand leven hebben. Het kan zich manifesteren in allerlei symptomen en gedragsveranderingen. Traumaverwerking is dus een essentiële stap in jouw verlangen naar levenslust.